24e editie Film by the Sea van start

Op zaterdag Van 9 tot en met 18 september 2022 beleeft filmfestival Film by the Sea zijn 24e editie en kan een breed publiek genieten van ruim 100 films uit alle hoeken van de wereld, met satellietprogramma’s door heel Zeeland. De Vakjury, die de Film & Literatuur Award voor de beste boekverfilming toekent, bestaat dit jaar uit filmmaker Mijke de Jong (juryvoorzitter), acteur Victor Löw, auteur en journalist Vamba Sherif, de Vlaamse filmjournalist en kleinkunstenaar Roel van Bambost, en dichteres, kunstenares en actrice Roberta Petzoldt.

Openingsfilm
Film by the Sea opent dit jaar met de spraakmakende Britse komedie Good Luck to You, Leo Grande, waarin Emma Thompson een vrouw van middelbare leeftijd speelt die een sekswerker inhuurt.

Specials
Daarnaast zijn er ook dit jaar weer specials, zoals het filmconcert met de klassieker Blood and Sand in de Sint Jacobskerk te Vlissingen, een gratis Openluchtvertoning van E.T. the Extra-Terrestrial op het strand en diverse programma’s rond eregast Guillermo Arriaga. Film by the Sea sluit af met de Nederlandse première van Three Thousand Years of Longing, met Tilda Swinton en Idris Elba. Gaat dat zien!

Contactdag Filmbranche
Op dinsdag 13 september kan de ‘tout la filmbranche’ elkaar weer ontmoeten tijdens de 2 editie van de Contactdag Filmbranche. Na een lunch met Zeeuwse heerlijkheden krijgen de deelnemers een verdiepende paneldiscussie voorgeschoteld, waarin diverse hete hangijzers aan bod zullen komen. Hoe staan de zaken er nu voor? Zal het bioscoopbezoek uiteindelijk weer terugkomen op het oude niveau? Wat zijn de lessen van CinemaCon in Las Vegas en CineEurope in Barcelona? Zullen er van de grote streamingdiensten echt uiteindelijk maar een paar overblijven? Krijgt Steven Spielberg gelijk: wordt de bioscoop bij uitstek het domein van de Event Movie, die langlopende Broadway-achtige releases krijgen? En wat betekent dat voor het fijnmazige vertoningsnetwerk in ons land evenals (de productie van) de Nederlandse speelfilm.

Bekijk de uitnodiging en het programma.